LA FESTA:
Les festes de Sant Joan durant darrers anys han esdevingut més que una simple celebració de caire local i insular. Ara, a dia d'avui, són una festes coneguda arréu del món, amb gran afluència de visitants, majoritàriament de les Illes Balears i Catalunya.
Tots i cadascun dels visitants senten una admiració especial, que per part dels illencs i sobretot els ciutadellencs es converteix en estimació i devoció cap a les festes.
A aquesta secció trobareu una explicació dels orígens de Sant Joan, unes festes que han evolucionat amb el pas del temps fins a arribar a coneixer-la avui.
ORÍGENS:
La festa de Sant Joan és una festa tradicional celebrada durant els darrers segles i es creu que el seu orígen és de caire religiós, tot i que no es pot afirmar del tot aquesta hipòtesi. Així es creu que la festa sorgí d'una confraria, on hi eren representats els quatre estaments de la població de l'època. Aquests estaments socials són els que avui es representen dins la Junta de Caixers.L'historiador Oleo menciona un document de l'any 1456 referent a una comissió destinada a l'ermita de Sant Joan d'Artrutx (Sant Joan de Missa). Aquest escrit sembla demostrar la vericitat d'un orígen eclesiàstic.Concretament es sap que l'any 1564 l'obreria estava formada per un obrer eclesiàstic, un obrer cavaller, dos obrers pagesos i un obrer menestral. Entre tots es repartien les feines de conservar l'ermita, recaptar almoïnes i administrar els béns. Més tard, s'agefiria el penoner, que seria qui duria el penó de la confraria.Cada any per Sant Joan es celebrava un romiatge a l'ermita on hi assistien els obrers i les seves famílies i amics. L'obrer cavaller convidava als assistents a un refresc a casa seva i el mateix feia el capellà després de l'albada. De tornada, la Qualcada recorria Ciutadella.Amb el pas dels anys les festes van adquirint força i altres elements que comencen a formar-ne part, com jocs d'habilitat de l'època i actes diversos fent-la única i tan particular.
DIA DES BE:
9:00 h Primer toc de fabiol al palau del Caixer Senyor. Sortida del be i la comitiva, formada per la Junta de Caixers. Al llarg del dia recorren els carrers del centre històric de Ciutadella, es visita l'Ajuntament, el palau episcopal, "Foc i Fum", l'Hospital Geriàtric, les entitats socials, les cases senyorials i les posades dels cavallers. El motiu és convidar-los a assistir a les festes el dia 23 de juny.Quan la Junta de Caixers i lHhome des Be ja han fet totes les visites i el recorregut previst, té lloc la beguda de caixers a cal Caixer Casat. Després es fa l'acomiadament del caixer capellà i del caixer senyor. La jornada acaba entrada la nit.20.00 h Avellanes a l'Avinguda de la Constitució, mentre actua la banda de l'Agrupació Musical. Al mateix temps, es fan les visites de la comitiva de s'Homo des Be a les posades dels cavallers.
23 DE JUNY
La festa gran comença dia 23 de juny a les 14.00 hores. És un dels actes més multitudinaris de les festes, enmig del suor i el calor popular, un nou Sant Joan és a punt de fer explotar de goig a tots els que hi són presents. A partir d'aquest instant els actes van encadenats un darrera l'altra.14.00 h: Al palau del Caixer Senyor, el fabioler demana permís al Caixer Senyor per començar el replec de caixers i cavallers.En haver-los arreplegat tots i ja formada la Qualcada de cavallers, a excepció del propi Caixer Senyor i el Caixer Capellà, té lloc l'entrega de la bandera de Sant Joan a cal Caixer Casat per part de la dona d'aquest al Caixer Fadrí, que és qui passetjarà el penó durant totes les festes. Finalment, els darrers a sumar-se a la Qualcada són el Caixer senyor i el Caixer Capellà.Ara, la Qualcada ja és completa i a partir d'aquí es succeixen els restants actes:Caragol des BornVespres a l'ermita de Sant Joan de Missa.Avellanes a sa Contramurada.Corregudes a sa Plaça.Caragol de Santa Clara.Acomiadament, a cavall, del Caixer Capellà i del Caixer Senyor davant les seves cases.Beguda de caixers i cavallers al palau del Caixer Senyor. Els cavallers hi arriben a peu des de les seves posades.Acomiadament, a peu, del Caixer Capellà.La jornada sol acabar a altes hores de la matinada.
24 de juny
La jornada del dia gran de la festa, el 24 de juny, comença a les 8 del matí, quan tot just quan han passat poques hores des de la retirada del dia anterior amb l'acomiadament del Caixer Capellà a peu per part de tots els cavallers un cop acabada la beguda a casa del Caixer Senyor.08.00 h El fabioler sol·licita autorització al Caixer Senyor per iniciar el replec de cavallers.Un cop la Qualcada és completa, seguint el mateix protocol de replec del dia anterior, es celebren els actes següents amb aquest ordre cronològic:Proves dels jocs des Pla, ensortilla i córrer abraçats.Corregudes a sa Plaça. (Ses Voltes).Caragol de Santa Clara.Acomiadament, a cavall, del Caixer Capellà i del Caixer Senyor. Els cavallers deixen els cavalls a les seves posades.Replec de caixers i cavallers, a peu, a ca'l Caixer Capellà.Sortida en comitiva fins a la casa del Caixer Senyor, acompanyats per la banda de l'Agrupació Musical.Arribada a la Catedral per a la celebració de la Missa de Caixers.Beguda de caixers i cavallers a casa del Caixer Capellà.Comiat, a peu, del Caixer Senyor.Capvespre:Replec de caixers i cavallers per a formar la Qualcada. Després es celebren els actes següents:Convidada del Caixer Senyor al consistori davant l'Ajuntament, per, després, davallar i presenciar els jocs des Pla.Caragol dels casats a Santa Clara, i prec del Caixer Senyor a l'abadessa del convent.Jocs i caragol des Pla.Corregudes a Sa Plaça.Caragol de Santa Clara. Acomiadament a cavall del Caixer Capellà i del Caixer Senyor.Beguda de caixers i cavallers a casa del Caixer Senyor.Acomiadament a peu del caixer capellà, a la seva casa.Darrer toc de fabiol.La festa s'acaba ben avançada la matinada. Moltes vegades ja és de dia. Escolta el darrer toc de fabiol és un moment molt emotiu, mentre se sent de fons... "fins l'any que ve si Déu vol!".
No hay comentarios:
Publicar un comentario